Body Temple Health and Wellness

The Fitness Factory

The fitness club is a building facility for the dwellers in a new residential neighbourhood previously part of an industrial district. In order to create a fitness centre that invites people to excel, we have imagined a large open space on two levels that allows all the services and facilities for fitness enthusiasts to be united under one roof.

The program includes on the ground floor: the entrance, the reception with a lounge area, the gym hall, the lockers, two squash courts, a staff officeand a storage. The fitness hall hosts a sizable workout area, a climbing wall and an indoor cycling studio with 10 bikes facing the garden. In summer, large sliding glass doors can link the indoor and outdoor activities. Upstairs are: a lounge area, a refreshment bar serving nutritious post-workout fare and a yoga studio, that could be used as a multi-purpose activities room for community charity events, birthday celebrations, and bachelorette parties.

The use of eco-friendly materials, like the bamboo floor for the yoga and the squash studios as well the flooring made from recycled rubber for the workout area, helps to create a warm and inviting space that lends itself to the members’ sense of belonging. The dynamic ceilings’ design enriched by pop colourful sound-absorbing panels and lights contribute to create an emotional and physical response.